Blog 12: Happy New Year!

Korte versie

Oudejaarsavond werd ik weggetrokken bij het nieuwjaarsfeest om een missie voor te bereiden voor nieuwjaarsdag. Weer vlogen we ergens boven en weer mochten we alleen kijken en rapporteren. Ik ben behoorlijk gefrustreerd geweest over de VN. Gelukkig ben ik niet de enige en wordt het hier goed opgepakt. Ik heb gedaan wat ik kon en nu heb ik de situatie maar te accepteren zoals die is. Ik kijk ernaar uit om weer naar huis te gaan.

 
Uitgebreide versie
Ook nieuwjaarsdag zou een low ops dag zijn. Geen gepland vliegen, alleen strikt noodzakelijke werkzaamheden. Kerst was iets anders gelopen, dus het was een fijn vooruitzicht dat we het nu wel zou gebeuren. Er was een feestje georganiseerd in de bar. Er was goede muziek, het was druk en het alcoholvrij bier vloeide rijkelijk. Een paar Malinezen van de keuken stonden te dansen op de Westerse muziek. Het was gezellig. We hadden met de hele vlucht een straat oudejaarsloten gekocht en zouden de winst delen. We waren lekker aan het fantaseren over wat we met die drie miljoen gingen doen.
Toen kwam het bericht dat er een situatie gaande was. Ineens kreeg de avond een hele andere wending. We moesten snel een missie plannen en zouden de volgende ochtend in het donker opstaan om op het juiste moment ter plaatse te zijn. Tot zover het feest. Na de planning zijn we wel terug gegaan naar de bar, maar dat was toch anders. Ik ben meteen gaan douchen en had alles klaargelegd, zodat ik direct na het proosten op het nieuwe jaar naar bed kon. Gelukkig gebeurde dat om 23:00u, dankzij het tijdsverschil hetzelfde moment als in Nederland, zodat we nog een redelijke nachtrust hadden.
De missie was het zoveelste voorbeeld van erboven hangen, kijken en rapporteren. Als idealist die echt iets wil betekenen voor de vrede en veiligheid in Mali, is dat best lastig. Tijdens een tussenstop op Timbouctou, ben ik zelfs persoonlijk naar het hoofdkwartier geweest om erover te praten. Helaas heeft ook dat niets opgeleverd. We mogen van geluk spreken dat het niet in de Malinese cultuur zit om echt verschrikkelijke dingen te doen tegen de burgerbevolking.
Gelukkig werd ik zowel tijdens de missie als daarna gesteund door ons detachement. De commandanten hier pakken het heel goed op en ik hoop dat het ze lukt om de VN wakker te schudden. Hoewel het lastige tijden voor me zijn, gaat het nu naar omstandigheden goed met me.
Feit is dat 2015 compleet anders begonnen is dan ik had verwacht. Het was mijn meest enerverende nieuwjaarsdag ooit. Het jaar 2015 gaat waarschijnlijk sowieso een enerverend jaar voor me worden, met straks mijn sabbatical en in september mijn boek dat uit komt. Ik had alleen niet verwacht dat het pretpark van mijn leven op de eerste dag al een heftige achtbaan voor me klaar had staan. Ik heb veel nieuwe ervaringen erbij en heb veel mogen oefenen met het loslaten van weerstand en frustratie.
 
Helaas niet echt een vrolijk verhaal dit keer. Het is nu eenmaal zo. Ook die kant mogen jullie zien van mij. Het hoort bij het leven. Misschien geeft het nog wel hele interessante wendingen aan mijn leven. Ik wil wel afsluiten met een positieve noot. Ik heb zelf namelijk ongelooflijk veel zin in 2015. Het klinkt zelfs goed. Ik wens jullie allemaal veel geluk, liefde en innerlijke rust toe voor 2015!
 
Hartelijke groet uit Mali,
 
Peter
 
NB: de foto is van het vliegen boven de rivier de Niger. Het is de enige rivier in Noord Mali.

03-01-2015

Snel bladeren: vorige blog / volgende blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *