Blog 44: Het perfecte mannenlichaam

Tegenwoordig worden we ook gebrainwasht met een schoonheidsideaal voor mannen. Gevolg: veel mannen zijn onzeker over hun lichaam, spenderen dagelijks hun vrije tijd in de sportschool en slikken eiwitshakes, pillen en soms zelfs anabolen. Is de man met silicone-spier-implantaten straks net zo normaal als nu de vrouw met silicone-borsten? 

 
Sporten is toch goed voor je?
Ik ben de laatste die dat ontkent. Een gezonde bewustzijn zit in een gezond lichaam. Lichaam en bewustzijn beïnvloeden elkaar, daar ben ik echt van overtuigd. Wat is er dan mis met je suf trainen voor dat perfecte lichaam?
Vanuit het absolute perspectief gezien is er nooit iets goed of fout. Er is dus ook niks “mis” met je suf trainen voor een perfect lichaam. De vraag is alleen: in hoeverre is je verlangen om te trainen authentiek? Met dit blog wil ik inzichtelijk maken WAAROM veel mannen zich suf trainen en wat voor gevolgen dat heeft. Dit vergroot je bewustzijns intelligentie, waardoor je zelf in alle vrijheid authentiek kunt kiezen hoeveel je sport. 
 
Schoonheidsideaal
Een schoonheidsideaal is iets wat je krijgt aangeleerd. Per cultuur kan het enorm verschillen en het verandert ook nog eens (heel langzaam) met de tijd. In het Westen ken je natuurlijk al het extreme vrouwelijke schoonheidsideaal: broodmager en toch grote borsten. En alsof het fotomodel nog niet perfect genoeg is, wordt haar natuurlijke schoonheid eerst verstopt onder een dikke laag make up en wordt na afloop zelfs de kleinste oneffenheden geretoucheerd met fotoshop (zie foto). Resultaat: een bizar perfect schoonheidsideaal dat onmogelijk ooit op natuurlijke wijze kan worden bereikt. 
Dat onnatuurlijke schoonheidsideaal krijgen we zo ongelooflijk vaak te zien op tv, in tijdschriften en in reclame, dat we er onbewust in gaan geloven. Logisch gevolg is dat heel veel (jonge) meiden onzeker zijn over hun lichaam en dat 160.000 vrouwen zelfs lijden onder ziektes als Anorexia en Boulimia.
Wat veel mensen niet beseffen, is dat mannen er ook in zijn gaan geloven! Ik moet eerlijk bekennen dat ik me vroeger ook alleen aangetrokken voelde tot dunne vrouwen met grote borsten. En dat versterkt natuurlijk nog extra de overtuiging van vrouwen dat ze er zo uit zouden moeten zien. 
 
8-pack
Op de cover van Men’s Health prijkt iedere maand een man met ontbloot bovenlijf (zie foto). Onnatuurlijk grote biceps en triceps, geen sixpack maar een eightpack, en een cup b aan borstspieren. Ook in de modewinkels prijken de onnatuurlijk afgetrainde ontblote bovenlijven. Zelfs in het flesje parfum dat je iedere dag in de badkamer ziet staan, prijkt dat “perfecte mannenlichaam” (zie foto).
 
Onzekerheid
'Zo zou je eruit moeten zien,' is de onbewuste boodschap van al die plaatjes. 'Pas als je er zo uitziet, ben je goed genoeg.’ Bullshit natuurlijk! Maar als je het continue voorgeschoteld krijgt, moet je wel heel sterk in je schoenen staan om er niet in te gaan geloven. Vooral bij mensen die niet bewust in het leven staan, is de kans groot dat ze onbewust onzeker worden over hun eigen lichaam. 
De angst om “niet goed genoeg” te zijn heeft tot gevolg een dwangmatige streven naar dat perfecte lichaam. Steeds meer mannen zijn iedere dag in de sportschool te vinden en nemen allerlei supplementen. Wanneer ongeveer dat gespierde lichaam is bereikt, voel je je soms "enigszins goed genoeg". Enigszins, want er is altijd een nog perfecter lichaam is om naar te streven. Het grootste probleem is echter dat stoppen geen optie is. Zodra je stopt met sporten en supplementen, zal je lichaam vanzelf weer teruggaan naar zijn natuurlijke vorm. En dan komt die pijnlijke overtuiging weer boven dat “je niet goed genoeg bent.” Dus zit je gevangen in een dwangmatig sport- en voedingspatroon. 
 
Plastische chirurgie
Het dieptepunt is een mafkees in Amerika die al 198 plastische chirurgie operaties heeft ondergaan (zie foto). En nu vind je dat misschien belachelijk, maar als de bewustzijns intelligentie van de mensheid niet verandert, is dat over een aantal jaar net zo normaal als nu een borstvergroting. In Amerika krijgen veel meiden op hun 18e verjaardag een borstvergroting. Niemand die daar moeilijk over doet. En als jij daar wel moeite mee hebt, realiseer je dan maar eens hoe normaal wij het vinden dat er extra vulling in een bh zit. 
 
Doorbreken
Hoe kun je jezelf hieruit bevrijden? Hoe doorbreek je dit dwangmatige sport- en voedingspatroon? Of hoe kun je voorkomen dat je erin terecht komt? 
Iedereen wordt continue beïnvloed door alles wat je meemaakt. Een logisch gevolg van al die beïnvloeding is je overtuiging. Je kunt het proces van brainwashing niet stoppen. En het lezen van één enkel blog kan die overtuiging niet ineens omgooien. 
Hoe dan wel? Heel simpel: Maak van de vijand je vriend. Brainwash jezelf op zo’n manier dat je de overtuiging gaat krijgen die jij wilt. In de praktijk doe je dat met de volgende twee stappen:
 
1. Vermijd negatieve beïnvloeding. 
Vermijd zoveel mogelijk tijdschriften, winkels en tv-programma’s die het onnatuurlijke schoonheidsideaal promoten. Overweeg een andere sport, zodat je niet omgeven bent met onnatuurlijke spierbundels die voor de spiegel staan te kwijlen. 
Realiseer je dat je nooit alle negatieve beïnvloeding zal kunnen uitsluiten. Dat hoeft ook niet. Besef je dat het gebeurt en dat je positieve beïnvloeding nodig hebt als tegengif. Weet ook dat negatieve beïnvloeding 16 keer sterker is dan positieve beïnvloeding. Als tien mensen tegen je zeggen dat je er mooi uit ziet en eentje zegt dat en een buikje hebt, wat blijft er dan hangen? 
 
2. Creëer positieve beïnvloeding
Creëer zoveel mogelijk positieve beïnvloeding in jouw leven. Kies bewust wat voor beelden jij iedere dag in je huis ziet en wat voor tijdschriften je leest. Kies bewust welke tv-programma’s je kijkt, welke boeken je leest, naar wat voor songteksten je luistert en met wie je omgaat. Luister bijvoorbeeld iedere ochtend tijdens je ontbijt naar een inspirerende youtube video van Alan Watts of Jeff Foster. Beiden promoten een filosofie die zegt dat je van nature al helemaal oké bent zoals je bent en dat je gewoon lekker helemaal jezelf mag zijn. 
Besef je dat je heel veel positieve beïnvloeding nodig hebt als tegengif voor de negatieve beïnvloeding. Zorg dat je dagelijks overvloedig te horen krijgt dat je wel goed genoeg bent. Je mag zijn wie je bent en je mag eruit zien zoals je eruit ziet. Daar hoef je helemaal niets voor te doen, en ook niets voor te laten. Sport zoveel als voor jou klopt. Wees gewoon jezelf en geniet ervan. Wanneer je zonder verkrampte dwangmatigheden leeft, straal je authenticiteit en vrijheid uit, ongeacht hoeveel je sport. En dat is werkelijke schoonheid! 
 
 
24 mei 2016

Snel bladeren: Vorige blog