Blog 43: Youtube-verlichting

Inleiding
In dit blog ga ik in op iets wat mij heeft geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling en wat ik nog steeds regelmatig gebruik: Youtube-verlichting! Leraren delen graag hun inzichten en dankzij internet ligt die schat aan wijsheid voor iedereen voor het oprapen. 

Verslavend
Youtube is heel verslavend. Als ik een video afspeel, zie ik direct een lijst met aanbevelingen voor vergelijkbare video's die ik waarschijnlijk ook interessant vindt. En het algoritme erachter is briljant: Er staan altijd minimaal drie video's tussen die ik ook wil zien! En met de functie “autoplay” (die standaard aan staat) start de volgende video automatisch. Als ik dus niks doe, rol ik automatisch van de ene video in de andere.

Divers aanbod
Iedere minuut komt er 500 uur aan youtubevideo's bij, van kattenfilmpjes tot uitleg over hoe je een stopdas moet strikken, van menselijke topprestaties tot heftige ongelukken, van nieuws tot complottheorieën, van lesmateriaal tot kinderen die worden gepest. Ik mag in alle vrijheid kiezen welke video’s ik kijk. Ik kan enorm lachen om “failcompilations”, “pranks” en “kattenfilmpjes”. Daar zou ik mijn hele leven mee kunnen vullen. Dat mag en daar is niks mis mee. Vanuit absoluut niveau bestaat er geen goed of fout. Het enige is dat alles wat er gebeurt wel gevolgen heeft. En dat is interessant. 
Alles wat er gebeurt is een logisch gevolg van alles wat er gebeurt. Mijn persoonlijkheid en mijn beleving van de werkelijkheid zijn een logisch gevolg van alles wat ik meemaak. Wat er precies gebeurt, heb ik niet in de hand. Ik kan hooguit condities scheppen die mij inspireren op een manier die ik graag wil. En dat is precies wat ik doe met mijn keuze in het type youtube video’s dat ik kijk.

Inspiratie video’s
In mij was een sterk verlangen naar spirituele verlichting. Ik had vaak het gevoel dat ik me staande moest houden in de boze wereld en dat ik het voor iedereen goed moest doen. Ik wilde dat graag veranderen naar “moeiteloos gelukkig zijn”. De afgelopen 10 jaar heb ik heel veel inspirerende boeken doorgewerkt. Dat duurde lang en kostte me veel moeite. De afgelopen maanden heb ik honderden uren inspiratie video’s gekeken (of geluisterd). Soms ging ik er speciaal voor zitten, en soms stond het gewoon aan op de achtergrond tijdens eten of afwassen. Het begon met video’s van drie minuten en groeide langzaam uit tot uren achter elkaar. Ik genoot van de lessen van Alan Watts, Mooji, Eckhart Tolle, Betinho, Jeff Foster en vele anderen. Het waren video’s over Boeddhisme, Hindoeïsme, Taoïsme, Islam, Ayahuasca, filosofen, a-dvaite en non-dualisme. Ik wilde antwoord op de vraag: Gaat alles uiteindelijk over dezelfde ultieme waarheid? 
 
Missers
Natuurlijk zitten er soms filmpjes tussen met mensen die de plank mis slaan. Maar dat geeft niet. Hoe meer ik keek, hoe sneller ik dat door had. Het is ook niet gemakkelijk, want als we praten over bewustzijnsontwikkeling gebruikt iedereen andere termen, andere definities, andere categorieën, andere oefeningen en rituelen. Het is dus echt de kunst om te gaan zien wat men bedoelt, in plaats van te vallen over de gekozen bewoordingen. De ultieme waarheid is sowieso nooit exact in woorden uit te drukken. Het is de kunst om dit te beseffen en in te zien dat iedereen naar hetzelfde wijst. En de enige die achter die echte waarheid kan komen, ben je zelf. 

Bewustzijnsontwikkeling
Naast het vergaren van wijsheid, is oefening essentieel voor bewustzijnsontwikkeling. Meditatie, yoga en bidden zijn daar de meest bekende vormen van. Boeddha, Jesus, Mohammed en Ghandi deden dat ook. Zelfs Steve Jobs mediteerde. Youtube staat vol met geleide oefeningen en uitleg daarover. Het aanbod is zo divers, dat er voor iedereen wel iets passends tussen zit. Ook hier is het de kunst om te gaan zien wat de essentie is die in al die verschillende vormen van beoefening zit. 
Je kan het vergelijken met het leren spelen van een muziekinstrument: Een leraar is belangrijk, want die kan je helpen sneller te leren dan wanneer je zelf maar wat aanklooit. Oefenen is echter essentieel, want als je alleen maar luistert naar wat die leraar vertelt en het instrument zelf niet aanraakt, zul je nooit een goede musicus worden. En tot mijn spijt zie ik dat onze cultuur steeds verder afglijdt naar een cultuur zonder “muziek”. Gelukkig zijn de condities nu gunstig om dat te veranderen!

Youtube-verlichting
Hoe werkt mijn bewustzijn? Hoe beleef ik mijn leven? En wie ben ik echt? De antwoorden liggen voor het oprapen dankzij Youtube-verlichting. Vroeger had een dorp slechts één spirituele- of religieuze leraar. Ieder individu is uniek en dus ziet de ideale leraar er voor iedereen anders uit. Vroeger moest men maar hopen dat het toevallig klikte met die ene leraar. Tegenwoordig hebben we dankzij Youtube duizenden leraren ter beschikking. Ze vertellen het allemaal net iets anders en daarom zit er altijd wel iemand tussen die je aanspreekt. En natuurlijk is het nog waardevoller om les te krijgen van een echt persoon, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik ben er uit eigen ervaring van overtuigd dat Youtube-verlichting ook erg waardevol kan zijn. Hoe meer mensen je ongeveer de goede kant op ziet wijzen, hoe groter de kans dat je het zelf gaat zien. 
 
'I cannot tell you the truth, I can only point in the right direction.' 
Boeddha
18 mei 2016

Snel bladeren: vorige blog