Blog 42: Ayahuasca retraite

Ik heb wederom dankzij Ayahuasca een onbeschrijflijk mooie ervaring gehad. Ook is afgelopen week mijn oom Jaap plotseling overleden aan een hartstilstand. Uiteraard is het een harde klap voor zijn kinderen en de familie. Mijn medeleven gaat uit naar al zijn dierbaren. Ik wens dat iedereen hem op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd los mag laten en dat we vol dankbaarheid onze herinneringen aan deze bijzondere man mogen koesteren. Rust in vrede Jaap!
 
Ayahuasca hype
Ayahuasca lijkt wel de nieuwe hype. Het verschijnt steeds vaker op tv, in de krant en in tijdschriften. Ayahuasca-ceremonies zijn vaak lang van te voren uitverkocht. In Londen en Barcelona wordt op grote schaal onderzoek gedaan naar toepassing in de reguliere gezondheidszorg en in een Braziliaanse gevangenis schijnt een experiment te zijn met gevangenen. Hele interessante ontwikkelingen en steeds meer mensen zijn nieuwsgierig naar wat het nou echt is. Maar ook al zou je alles lezen en bekijken wat er te vinden is over Ayahuasca, je kan pas echt weten wat het is als je het zelf hebt ervaren. 
 
Niet voor iedereen
Maar, Ayahuasca is niet geschikt voor iedereen om zomaar even uit te proberen. Dat is althans mijn mening. Het is niet niks. Hoewel het een thee is die gebrouwen wordt van planten uit het jungle van de Amazone, is en blijft het een geestverruimend middel met als werkende stof DMT. Voor je eigen veiligheid moet je vooraf een dieet volgen en stoppen met (veel) medicijngebruik. Het drankje zelf is het smerigste spul dat ik ooit heb gedronken en de bijwerkingen zijn kotsen (meestal) en diaree (soms). Zonder goede mentale voorbereiding kan het ook een soort bad-trip worden. Veel mensen worden geconfronteerd met duistere weggedrukte thema’s uit hun leven. Dat is overigens juist de kracht ervan, maar als je er niet naar kan kijken, als je het niet durft te doorleven en kan loslaten, blijf je hangen in een verkrampte strijd en kan die 6-8 uur ceremonie een nare ervaring zijn. Lang verhaal kort: Ben je nieuwsgierig? Weet waar je aan begint en bereid je goed voor!

 
Mother of all medicine
De voorstanders van Ayahuasca noemen het consequent een medicijn. Het wordt zelfs “the mother of all medicine” genoemd. En ik snap wel waarom. Het is bizar hoe bevrijdend het kan zijn voor mensen. Er zijn mensen die van verslavingen, depressies, eetstoornissen, trauma’s en lichamelijke klachten af zijn dankzij ayahuasca. Zo extreem hoeft het overigens niet. Veel deelnemers hebben gewoon een “normaal leven” en doorbreken dankzij Ayahuasca hun negatieve (onbewuste) patronen. 
Voor mij persoonlijk is het de kroon op mijn jarenlange spirituele zoektocht. Al die vage verwijzingen van spirituele en religieuze leraren vielen opeens op zijn plek. Of je het nou de Bron, het Ene, God, Boeddha, Allah,Tao, Kwantumveld, non-dualisme of iets anders noemt, is totaal niet belangrijk. Als je het eenmaal hebt ervaren, weet je wat het is, en doet het er niet toe welke verwijzing wordt gebruikt. 
 
De Gewijde Reis
De retraite waar ik aan mee heb gedaan was de “Rebirth of the soul” van de Gewijde Reis. Vijf dagen zaten we met honderd mensen in een kasteelboerderij en kregen iedere dag meerdere workshops aangeboden, waaronder Ayahuasca. In het begin heb ik me nog geërgerd aan de organisatie omdat bijvoorbeeld niemand zich aan tijden houdt, maar langzaam aan ben ik steeds meer gaan zien wat een fantastisch team het is en hoe diep ze mensen weten te raken met hun onvoorwaardelijke support. Hoe zeventig deelnemers en dertig teamleden in vijf dagen tijd kunnen veranderen in een bruisende, liefdevolle, stralende groep, is echt ongelooflijk. Mijn dank gaat uit naar het hele team van de Gewijde Reis!
 
Ayahuasca-ceremonie
En wat is nou precies een Ayahuasca-ceremonie? Ayahuasca brengt je in een soort droomwereld, ook wel een innerlijke reis of Gewijde Reis genoemd. De meeste deelnemers liggen op matrassen met een blinddoek op en zier eruit alsof ze slapen. Er klinkt prachtige (live) muziek. Op verschillende plaatsen in de ruimte zitten assistenten om de deelnemers te helpen indien nodig. Naast de bedjes staan spuugbakken en tissues. Iedereen is in het wit gekleed, wat zorgt voor een serene rust. 
Hoe de ceremonie er precies uitziet, is afhankelijk van de ceremonie leider. Soms is er een ritueel met bloemen vooraf, soms doe je ademoefeningen en soms blijft het simpelweg bij wat uitleg. Bij de Gewijde Reis wordt in ieder geval veel aandacht besteed aan je intentie, waardoor het een krachtig effect kan hebben op je persoonlijke ontwikkeling (kom ik nog op terug). Gezamenlijk wordt het eerste glaasje gedronken en daarna duurt het ongeveer een uur voordat het begint te werken. In die tijd wordt soms een meditatie gedaan. Daarna volgt de tweede ronde. De meeste mensen gaan daarna “op reis”. Sommige mensen hebben meer glaasjes nodig, andere zijn na één glaasje al vertrokken. 
 
Droomwereld
Het is alsof je in een droomwereld terecht komt waarin alles mogelijk is. Bij mij begint het met vreemde tintelende sensaties in mijn lichaam, gevolgd door het gevoel dat de grond onder me verdwijnt en mijn lichaam langzaam oplost. Wat overblijft is een soort waarnemend bewustzijn dat van alles meemaakt. Vervolgens gaan kleuren en vormen in elkaar over, beïnvloed door de muziek. Soms vind ik het in het begin lastig om door te hebben wanneer ik er nou in ben of niet, tot ik ineens voel dat ik voel dat mijn arm koud is. Op dat moment is het alsof ik ineens wakker wordt en weer gewoon met mijn bewustzijn in mijn normale lichaam en in de normale werkelijkheid ben. Ik leg de deken dan over mijn koude arm, doe de blinddoek weer voor, draai me om en de droom gaat verder. 
 
Visioenen
Vervolgens kun je in de droomwereld allerlei visioenen krijgen. Volgens mij worden die gecreëerd uit alles wat er op dat moment bij je speelt, zowel bewust als onbewust. Zo komt de intentie vaak terug in de droom, omdat je daar vooraf bewust veel aandacht aan heb besteed. Maar ook nare ervaringen van vroeger die je dacht weggedrukt te hebben, kunnen weer naar boven komen. Soms doorleef je het opnieuw, soms doorleef je het juist vanuit de ander. Voor iedereen is het anders. Iedereen is uniek en bij iedereen spelen andere dingen, dus ieders “reis” is uniek. Sommigen worden geconfronteerd met hun angsten, anderen met personen uit het heden of verleden, sommigen doorleven een achtbaan aan emoties en sommigen gaan als een klein kind spelen in een wereld van onbegrensde mogelijkheden. De droom ervaar je alsof je het echt beleefd. In de ceremonie-ruimte zie je dus mensen liggen met hun ogen dicht die lachen, huilen, schreeuwen, trillen, praten, zingen, gelukzalig zijn of gewoon stil zijn. 
 
Onaantastbaar
In de Ayahuascadroomwereld mag alles gebeuren. Het bewustzijn dat waarneemt, de ziel of hoe je het ook wilt noemen, is onaantastbaar. Het is er altijd, wat er ook gebeurt. En dus kun je doen wat je maar wilt in de droomwereld en mag je alle enge en verschrikkelijke dingen ervaren en gewoon laten gebeuren. Ben je bijvoorbeeld bang voor slangen en wordt je achterna gezeten door een slang? Je kan uren wegrennen (in je droom) en een hele zware tijd hebben, of je kan beseffen dat je onaantastbaar bent, je omdraaien naar de slang en eens ervaren hoe het is om te worden gebeten. En dat is precies waar de bevrijding plaats vindt. Het gaat om je angsten in de ogen kijken. Het gaat om het loslaten van verlangens en weerstand. Het gaat om het loslaten van het idee dat er iets zou moeten gebeuren of dat er niet niet zou mogen gebeuren. Het gaat om volledige overgave aan alles wat er komt. 
 
Alles loslaten
En dan wordt het echt interessant, want als het lukt om werkelijk alles los te laten, wat blijft er dan nog over? Het kunnen rusten in het onbegrensde bewustzijn, onze ziel of het Goddelijke (als je dat graag zo noemt), is het mooiste wat er is. Onze natuurlijke staat van zijn is gelukzaligheid, liefde en verbinding met alles en iedereen. En wanneer het lukt om iedere vorm van verkramping los te laten, zie je mensen die eerst lagen te schreeuwen omslaan in tranen van geluk en liefde. Ieders “reis” is uniek, maar iedereen die er doorheen komt, praat over hetzelfde: datgene dat niet in woorden kan worden benoemd. En het bijzondere is dat het na afloop vaak blijvende effecten heeft. Mentale- en lichamelijke klachten zijn minder of zelfs volledig weg en de verkregen inzichten zijn alsof je ineens begrijpt wat de bron van je problemen was. Als je dit zelf hebt ervaren, begrijp je meteen waarom ze het “the mother of all medicine” noemen. 
 
Voorbij het denken
Het meest bijzondere vind ik zelf nog dat ik tot mijn 32e echt een diehard atheïst was en nu ineens denk te begrijpen wat al die mensen al die tijd met “God” bedoelden. Het kinderachtige idee van een man met een witte baard op een wolk die de aarde controleerde, was mijn eigen bekrompen beeld. Ik was simpelweg niet in staat om verder te kijken dan wat ik met mijn boeren logica en denkvermogen kon begrijpen. En dat is precies waar het om draait. Ayahuasca legt je cognitieve denkvermogen plat, waardoor je simpelweg dingen ervaart, in plaats van probeert logisch na de denken en alles te controleren. 
Dit sluit haarfijn aan bij de Boeddhistische teachings over wat ik noem “Bewustzijns Intelligentie". Ondanks al die jaren boeken lezen over Boeddhistische filosofie en het vele mediteren, lukte het me niet om echt door te breken. Ik ben er echter van overtuigd dat het wel super nuttig is geweest, omdat het de juiste condities heeft geschapen waardoor ik nu al drie keer tijdens Ayahuasca de Boeddha natuur heb kunnen ervaren. En pas dankzij die ervaring viel het kwartje. Op dat moment hoefde er niets te veranderen, zowel aan mij niet als aan de wereld om mij heen niet. Wat overbleef is onbeschrijflijk. Onverwoestbare gelijkmoedige gelukzaligheid komt aardig in de richting. Onvoorwaardelijke liefde en verbondenheid met alles en iedereen komt ook aardig in de richting. Het is veruit het mooiste wat ik ooit heb ervaren. 
 
Integreren in het dagelijks leven
En nu weet ik dat het bestaat. En hoewel ik me nu weer gewoon mens voel, met een normaal lichaam, een normale persoonlijkheid en een normale eigen wil, weet ik dat we in essentie allemaal verbonden zijn. We komen allemaal uit dezelfde Bron en zullen er allemaal uiteindelijk weer in opgaan. Ik hoef er maar even bij stil te staan en ik voel me al vervuld met liefde. Angst voor de dood is verdwenen. Streven om het voor iedereen goed te doen, is verdwenen. Vinden dat iemand of de wereld anders zou moeten zijn, is verdwenen. Vinden dat ikzelf niet goed genoeg ben of dat ik anders zou moeten zijn, is verdwenen. 
Wat overblijft is volledige overgave aan het Wonder der Universum. Of God, als je dat liever zo noemt. Ook goed. 
In de praktijk komt het erop neer dat ik simpelweg nergens naar streef en alles vanzelf laat gebeuren. Ik volg simpelweg de sterkste aandrang. Soms is dat mijn verstand gebruiken, soms is dat mijn instinct volgen, soms mijn gevoel en soms weet ik zelf ook niet waar het vandaan komt. Wanneer het niet duidelijk is wat ik wil, wacht ik rustig af. Alles verandert continue, dus er wordt vanzelf iets duidelijk de sterkste aandrang. En dat laat ik dan gebeuren. Van buiten zie je er niets van, maar innerlijk is het een wereld van verschil. 
Sinds januari dit jaar leef ik op deze manier. Het is zo ongelooflijk ontspannen leven! Hoewel ik materialistisch gezien veel minder heb dan voorgaande jaren, voelt het alsof ik leef in overvloed en en rijkdom. Het voelt bijna als valsspelen. Er zijn ook mensen bij wie het weerstand oproept. Misschien vinden ze dat als zij zwoegen met een zwaar leven, dat ik dat ook zou moeten zwoegen. Sorry, daar pas ik voor. Waarom zou ik me uitsloven in de hoop ooit gelukkig te worden, als ik simpelweg door overgave nu gelukkig kan zijn? 
 
 
8 mei 2016

Snel bladeren: Vorige blog / Volgende blog