Blog 23: Omslag

Korte versie:
Hoe meer oude spullen ik weg doe, hoe vrijer ik me voel. Daarnaast is mijn ontslag eindelijk rond en ben ik vanaf 1 augustus echt zo vrij als een vogeltje. De titel en omslag van mijn boek zijn klaar (zie bijlage) en de inhoud is inmiddels ook definitief. 
 
Uitgebreide versie:
Zeven grote militaire tassen, 5 plunjebalen en een rugzak, allemaal gevuld met militaire kleding en uitrusting. Een deel zat zelfs nog in plastic. Hoewel ik volgens het officiële systeem nog niet eens de helft ervan verplicht moest inleveren, was ik blij dat ik ervan af was. Ik heb het niet meer nodig en ik wist dat er tekorten waren bij Defensie. Iedereen blij.
Het voelde heerlijk om al die spullen weg te doen. Nadat ik tijdens mijn sabbatical drie maanden lang met een tas van slechts zeven kilo had gereisd, wist ik sowieso niet goed wat ik met al die spullen in mijn huis en berging aan moest. Ik besloot weg te doen wat ik niet meer gebruikte. Ik heb nu tenslotte ineens tijd voor dingen waar ik vroeger nooit aan toe kwam. Het was bizar wat er allemaal in mijn huis niks lag te doen. Mijn kitesurfspullen had ik al jaren niet gebruikt, mijn tv in mijn slaapkamer gebruik ik echt nooit en de helft van mijn kleding draag ik nooit. Tijd voor het nieuwe afvallen: opruimen die handel! Weg ermee! Zo werd ik ineens een drukke verkoper op marktplaats en bracht ik dozen met kleding en spullen naar de kringloopwinkel. Het idee dat de spullen nu gebruikt worden door iemand die er echt blij mee is, doet me goed. En het geld via marktplaats is leuk meegenomen. Het belangrijkste is echter dat ik me steeds lichter voel. Het is alsof ik me lossnij van de ballast die me gevangen hield in mijn standaard leventje. Hoe meer ik weg doe, hoe vrijer ik me voel.
 
De afgelopen tijd heb ik hard gewerkt aan mijn zelfgemaakte website www.petergordijn.nl. Ik had nog nooit een website gemaakt, maar tegenwoordig kan iedereen alles. Op internet had ik al snel gevonden hoe je via de opensource software WordPress.org gemakkelijk zelf een website kan maken. En zodra ik bijvoorbeeld bij mijn blog over Laos de junglegeluiden wilde afspelen, zocht ik even op youtube een filmpje die precies uitlegt welk extra programmaatje ik moest installeren, welke stukje programmeertaal ik moest kopiëren en hoe ik zelf nog wat dingen kon aanpassen. En vervolgens is het een kwestie doen, falen, aanpassen en verder gaan. De site is nog niet 100% af, maar kijk vooral even rond. Uiteraard doe je mij een groot plezier als je een link naar mijn website op je eigen website zet. Onderaan iedere pagina kun je een reactie geven, waardoor de site hopelijk wat meer gaat leven.
 
Er is een vredesakkoord getekend in Mali. Ik weet het fijne er niet van, maar het lijkt me een goed teken. Toch hou ik enige argwaan naar de situatie daar. De grote vraag is nu: wat is de nieuwe rol van MINUSMA?
Ik heb het boek “Spoiler groups and UN peacekeeping” gelezen van o.a. de Nederlandse oud generaal Patrick Cammaert. Het deed me zeer goed te lezen dat er meer mensen zijn die van mening zijn dat het beter moet binnen de VN. Het boek beschrijft op zeer heldere en goed onderbouwde wijze hoe de VN zou moeten veranderen van een passieve toeschouwer met een onduidelijk doel, in een robuuste vredesmacht die boven de partijen staat en actief gewapende groeperingen aanpakt die het vredesproces verpesten. Dit zou dan middels een geïntegreerde aanpak moeten plaatsvinden: diplomatie, communicatie en militair. Via diplomatie moet de zogenaamde ‘spoiler group' duidelijk te horen krijgen wat wel en wat niet mag. Dit moet helder gecommuniceerd worden naar de commandanten, de strijders, de overige groeperingen en de burgerbevolking. Hierdoor zal iedereen het begrijpen als er vervolgens robuust militair wordt ingegrepen als de 'spoiler group' zich niet aan de regels houdt. Gevechtshelikopters spelen daarin een sleutelrol. Woorden naar mijn hart. Was hij maar de commandant van heel MINUSMA geweest tijdens mijn uitzending...
 
Hartelijke groet,
 
Peter Gordijn
 
"Degene die met het meest tevreden is, is het rijkst, want tevredenheid is de grootste schat."
Socrates

08-07-2015

Snel bladeren: Vorige blog / Volgende blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *