Blog 24: Ideeëntijdperk

 
Korte versie:
Tegenwoordig kun je met één klik worden geïnspireerd door iemand aan de andere kant van de wereld. Zijn wij aangekomen in het ideeëntijdperk?
 
Uitgebreide versie:
Er is een bijzondere ontwikkeling gaande binnen de Luchtmacht. Er is een speciaal innovatie centrum opgericht, genaamd AIR, dat zich bezig houdt met de ontwikkelingen in de wereld en hoe wij daar als Luchtmacht het beste op in kunnen spelen. Een van de dingen die ze doen, is het organiseren zogenaamde AIR café's, speciale inspiratiedagen waar mensen komen spreken die een bijzondere kijk op de toekomst hebben, of bezig zijn met een interessante ontwikkeling. Het publiek bestaat uit ruimdenkende collega's uit alle lagen van de Luchtmacht. Ik was er ook bij en vond het een zeer interessante bijeenkomst. We hebben genoten van het verhaal van Daan Rosegaarde, een van Nederlands grootste vernieuwers op dit moment. Velen waren echt geïnspireerd en denken nu mee over een nieuwe Luchtmacht. Een zeer interessante ontwikkeling binnen de Luchtmacht en misschien wel een van de meest geniale zetten ooit.
Dit fenomeen is niet nieuw. Misschien voor de luchtmacht, maar niet nieuw in de wereld. Grote bedrijven en organisaties nodigen al veel langer grote sprekers uit. Wat mij fascineert, is dat dit niet langer iets voor de elite is. In het verhaal van Daan Rosegaarde heb ik namelijk vrijwel niets nieuws gehoord, omdat ik zelf thuis via internet al drie filmpjes van hem had gezien. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het een geweldige vent en voel me bevoorrecht hem in het echt te hebben gezien. Veel mensen zijn bezig met de dagelijkse dingen en proberen misschien de huidige manier van aanmodderen iets te verbeteren. Daan Rosegaarde pakt het rigoureus anders aan:  Hij bedenkt hoe mooi een nieuwe wereld kan zijn en gaat dan kijken wat ervoor nodig is om daar te komen. Een wezenlijk verschil.
Dit soort inspirerende verhalen zijn dus voor iedereen toegankelijk via internet. En ik kijk niet alleen filmpjes van Daan. Er staan ongelooflijk veel interessante denkers op internet. Ik voeg ook steeds meer van dit soort filmpjes toe aan de video-pagina van mijn website. De kunst is vooral om tijd te vinden in je drukke leventje om ernaar te kijken, want de auto moet nog naar de garage, de was moet nog opgehangen worden, je moet nog naar een verjaardag, etc.
 
Laatst was mijn broer weer op bezoek en wij hebben altijd diepgaande- en zeer vooruitstrevende gesprekken. Erg leuk. Wat dit keer vooral bleef hangen was: Zijn wij aangekomen in het ideeëntijdperk? De nieuwste trend op internet is het delen van ideeën. Dit gebeurt al jaren, maar lijkt nu in een stroomversnelling te komen. In ieder geval voor mij. In plaats van twee keer per dag journaal te kijken, kijk ik nu slechts één keer journaal en daarnaast een inspirerend filmpje. Ik heb nog nooit zoveel meegekregen van wat voor geniale dingen er worden uitgevonden en met wat voor prachtige projecten mensen onze wereld proberen te laten opbloeien. Mijn wereldbeeld is compleet veranderd! Ik geniet er met volle teugen van, vooral sinds ik wat meer tijd heb voor mezelf. Ik heb nog nooit zoveel TED-filmpjes gekeken en ik smul van kritische-, utopische- en visionaire denkers. Ik word er ongelooflijk enthousiast van. Rutger Bregman legt in een van zijn lezingen uit dat er momenteel een groot gebrek is aan visie. Qua politici ben ik dat met hem eens, maar deze bijzondere mensen tonen juist aan dat er wel degelijk mensen met visie zijn. Waar politici zich druk maken over onze huidige problemen, kijken deze mensen veel groter en begint er langzaam een alternatief zichtbaar te worden waar de hele mensheid van op gaat bloeien. Het begint me steeds duidelijker te worden wat die grote visie voor de mensheid zou kunnen zijn. Ik ga dit de komende tijd nog verder onderzoeken en beloof erop terug te komen in een blog.
 
Dan nog een nieuwtje: Op vrijdagmiddag 11 september 2015 zal de lancering van Wakker! plaatsvinden op vliegbasis Gilze-Rijen. Ik zal dan tevens mijn afscheidsvlucht vliegen op de Apache en daarmee afscheid nemen van mijn collega's. Familie en vrienden mogen daar ook bij zijn. Details volgen later.
 
Hartelijke groet,
 
Peter Gordijn
 
NB: Misschien leuk te weten, het lijkt me geweldig om inspirerende speeches te mogen geven...
 
“Innovation distinguishes between a leader and a follower.” - Steve Jobs.

19-07-2015

Snel bladeren: Vorige blog / volgende blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *