Terugblik Kasteel-retraite

*** Meer retraites, workshops en events zijn in de maak. Meer info volgt... *** 

Terugblik kasteelretraite

Thema: Overgave

"In één woord: geweldig! Er ontstond iets magisch."  –  Eva

"Ik kwam hier met pijn en spanning en dat was gewoon de eerste dag al helemaal los."   –  Rosa

"Dit is zo leuk om te doen, doe het vaker!"   –  Harmen

.

1 januari 2017. Tranen van geluk en dankbaarheid rollen over mijn wangen. Stevig staand op de rotsen kijk ik over de gigantische hoeveelheid water. De frisse wind ruist langs mijn hoofd. Gelukkig heb ik een warme muts op. In de verte hoor ik gejoel. Iemand rent naakt de zee in en spettert in het rond. Twee anderen huppelen hand in hand over het strand. De Franse gezinnen kijken verbaasd op en moedigen ze vervolgens aan. Zo prachtig om te zien hoe dit groepje dertigers en veertigers zo vrij als jonge kinderen van het leven geniet!

28 december 2016. We zitten met z’n negenen aan een enorme tafel in de eetzaal van Chateau Kerminaouët in Bretagne. De meesten kennen elkaar niet. Het zijn degenen die enthousiast reageerden op mijn last-minute oproep om samen een eindejaars-retraite te doen in het kasteel waar ik momenteel mag verblijven om mijn nieuwe boek te schrijven. Al meteen de eerste avond komen mensen te laat en moeten we het programma aanpassen en een onderdeel schrappen. Ik besef me heel goed: de komende dagen zullen niet zo lopen als gepland. Hoe hard ik de afgelopen weken ook heb gewerkt aan het programma, de workshops, het eetplan en het schoonmaken van het kasteel, het blijft altijd afwachten wat er uiteindelijk ontstaat uit zo’n groep nieuwe mensen.

De gouden regel voor de retraite was eigenlijk heel simpel: Voel je vrij om helemaal jezelf te zijn en laat anderen ook helemaal vrij om zichzelf te zijn.  

Iedere dag had vrijwel dezelfde opbouw. We begonnen met een Yoga-les door Eveline Koller. Na het ontbijt met vers stokbrood vertelde ik over spirituele wijsheden, gevolgd door een ervarings-workshop. Na de ruime lunchpauze nam Eva Versteeg ons mee naar buiten voor verwondering, verstilling en spelen in de bossen van het landgoed. ’s Avonds was er nog gelegenheid om ervaringen te delen en vooral te ontspannen, o.a. in de sauna. Communiceren met de uilen tijdens het uitdampen op het balkon bleek een favoriete bezigheid van veel deelnemers.

De eerste dag stond in het teken van oude wijsheden en loslaten. Ik heb verteld over de ultieme onbeschrijflijke waarheid waar alle spirituele- en religieuze stromingen in essentie naar wijzen. We hebben oude spanning uit ons lichaam getrild en hebben buiten een terugblik op 2016 gedaan. Voor mij kwam daar vooral de pure liefde met Silke naar voren. Het voelt zo fijn en doet me zo goed.

Dag 2: Verzoening en stilte. Voortbordurend op de abstracte theorie van de eerste dag heb ik verteld over het ontstaan van een uniek individu. Sleutel tot verzoening is het diepe besef dat alles wat iemand heeft beïnvloed (genen, opvoeding, cultuur, ervaringen, etc.) ervoor heeft gezorgd dat iemand is wie hij is, denk wat hij denkt, voelt wat hij voelt, doet wat hij doet, etc. Vergeving en acceptatie wordt gemakkelijk, wanneer je inziet dat het dus überhaupt nooit aan jou was om iemand schuldig te vinden. Vervolgens hebben we met een ademmeditatie oude emoties verwerkt en zijn we daarna in stilte het bos gaan bewonderen en ontdekken.

31 december 2016 was de leukste dag. Vrijheid en speelsheid begon al in de Yoga en ging vloeiend door in een spontaan feestontbijt met pannenkoeken, rock ’n roll muziek, ballonnen en natuurlijk champagne! Gewoon, omdat we er zin in hadden… In mijn sessie hebben we het gehad over hoe de ultieme verzoening het serieuze en de zwaarte van het leven afhaalt en daardoor zorgt voor de ultieme vrijheid: genieten van het leven als van een spel, dans of kunst. En uiteraard zijn we daarna gaan spelen! Eerst buiten in het bos en daarna hebben we ons binnen kapotgelachen met theatersport. ’s Avonds hebben we ritueel iets achtergelaten in het vuur en verlangens voor 2017 op een wensballon het Universum in gestuurd. Dans, champagne, livemuziek en alternatief vuurwerk maakten oudjaarsavond compleet. Gelukkig nieuwjaar!!!

Iedereen droeg zijn steentje bij. Samen hebben we ervoor gezorgd dat we het ontzettend goed hadden. Rijkdom zit hem niet alleen in het prachtige kasteel, de sauna en de veel te lekkere wijn. Het waren de kleine dingetjes die het verschil maakten. Een persoonlijke welkomboodschap met chocolaatje, iemand die ongevraagd wat drinken komt brengen, lunchen buiten in de zon, fluitende vogeltjes, lekkere geuren, fijne aanraking, geniale grapjes, spontaan pannenkoeken bakken, een vuur waar je U tegen zegt, gitaar en zang erbij, een zachte massage, het roepen naar de uilen, omgekeerd verstoppertje, een vallende ster, etc.

Wat hadden we het fijn samen! Afspraken in Nederland werden spontaan afgezegd zodat iedereen nog een extra nacht kon blijven. Na een prachtige en emotionele afsluiting zijn we lekker naar het strand gegaan. Na deze heerlijke dagen van intens samenzijn had ik het even nodig om alleen te zijn. Zo fijn om je niet te hoeven verantwoorden en gewoon je hart te volgen. Eenmaal alleen drong langzaam het besef binnen wat er allemaal was gebeurd de afgelopen dagen. Mijn stoutste verwachtingen waren overtroffen. De manier van elkaar vrijlaten, de opzet van yoga-wijsheid-ervaren-buiten-delen-ontspannen, de opbouw van wijsheid-verzoening-speelsheid, hoe mooi Eva en ik elkaar aanvulden, het samen zorgen dat we het goed hebben op het kasteel, etc. Alles klopte en pakte zo mooi uit.

Een van mijn angsten was dat ik teveel van mezelf zou hebben gevraagd. In een paar weken tijd een retraite opzetten, een kasteel dat twee jaar niet gebruikt was klaarmaken voor gasten, coördineren, eetplan maken, inkopen doen, gastheer zijn en spiritueel lesgeven. Gelukkig hebben Eva en Eveline geholpen met de workshops en heeft mijn moeder geholpen met het eetplan. De enthousiaste reacties van de eerste deelnemers gaven mij de noodzakelijke impuls om zelfs tijdens de kerst door te gaan met stofzuigen en badkamers schoonmaken. Als ik er zo op terugkijk kan ik bijna niet geloven dat het is gelukt. Het mooiste van alles is: ik ben niet gesloopt of ingestort, ik ben juist zelf ook opgebloeid! Ik voelde me zo voldaan en dankbaar dat tranen van geluk over mijn wangen bleven rollen. Ik heb het Wonder der Bestaan / God letterlijk op mijn knieën bedankt.

Even later zie ik onze groep weer. De een springt speels van rots naar rots, de ander zit in volledige rust uit te kijken over de Atlantische oceaan. Er wordt gelachten, er wordt geknuffeld, er wordt ontspannen. Iedereen doet precies waar die zin in heeft. Zo mooi. Zo vrij. Zo blij. Als ze mij zien word ik warm ontvangen terug in de groep. Tranen blijven stromen. Ik loop over van geluk. Wauw! Wat een waanzinnig mooi begin van 2017!

Reviews deelnemers

“Ik ben heel blij dat ik de kans heb genomen en ik zou het zo weer doen. Ik kan het iedereen aanraden: Familie, vrienden, kennissen, iedereen die met persoonlijke groei of spirituele ontwikkeling bezig is.”  – Mieneke

“Het waren misschien wel mijn beste dagen van 2016. Ik zou het graag nog een keer herhalen om dieper te kunnen gaan.” – Rosa

 

“De groep was echt fantastisch.” – Rosa

“We waren een enthousiaste groep die het innerlijk kind in ons lieten spreken.” – Mieneke

“Hoe geweldig is het als je jezelf kan zijn en die kracht kan inzetten.” – Eva

“Het was een hele veilige omgeving waarin je jezelf kon zijn.” – Mieneke

“Peter en Eva hebben dat heel goed begeleid. De groep pikte alles heel goed op en iedereen deed enthousiast mee.” - Rosa

“Iedereen is wel door emoties gegaan. Het was een veilige omgeving om jezelf te uiten en emoties te tonen en daarna was er veel steun van de groep en opluchting.” – Mieneke

“Ik heb niet zo vaak zoveel verbondenheid ervaren. Die vertrouwdheid met elkaar, het open karakter en de eerlijkheid, ik voel het weer terwijl ik het zeg, waarin ik echt alles neer kon leggen van mezelf en kon laten zien. Echt heel mooi. Meer dan bijzonder.” – Harmen

 

Respectvol, bevlogen, wijs en gewoon een heel mooi mens – Eva

Hij laat mensen heel erg vrij, antwoord altijd persoonlijk en laat mensen in hun waarde – Rosa

Het is heel theoretisch, maar kon me echt in mijn hart raken – Harmen

De kracht van Peter is echt dat hij zoveel kennis en wijsheden heeft vergaard en die op een hele simpele en duidelijke manier kan uitleggen. - Eva

Ik had moeite om mijn Eenheidservaring te integreren in de dagelijkse werkelijkheid. Peter is dat wel gelukt. Hij heeft me erop gewezen dat die Eenheid en logica dus ook hier aanwezig is en heeft me de tools aangereikt om in Overgave te kunnen leven. - Harmen

Peter kan feilloos aanvoelen waar nog de struggling of de krampachtigheid zit en kan je op een hele mooie, respectvolle en toch confronterende manier bevragen. – Eva

Ik ben iemand die het wil voelen. En ik kon de waarheid voelen. – Harmen

Peter is iemand die het doorleeft. Hij praktiseert het niet alleen vanuit zijn hoofd, maar ook in het zijn en in contact met de ander en met de groep. – Eva

Hij vertelt zijn theorie en zijn woorden, maar ik zie het ook echt bij hem. Zo kan het zijn, moeiteloos leven. – Harmen

 

Iedere keer was het heerlijk om met Eva naar buiten te gaan. Haar enthousiasme voor de natuur nam je automatisch over. – Peter

Het was prachtig om te zien wat voor effect ze had op de groep. Alleen al na de welkomspelletjes ontstond er een hele fijne groepsenergie en die heeft zich doorgezet door het hele weekend. – Peter

Zo fijn om in de natuur te zijn en te spelen – Rosa

Het was heel bijzonder om niet met elkaar te praten en toch het contact met elkaar te voelen – Harmen

Niet gewoon door het bos wandelen, maar juist als volwassene alle zintuigen weer openen en verwondert rondlopen. – Mieneke

Mensen zijn ook echt stil. Het was haar natuurlijke kwaliteit. Wat er gezegd werd pakte ons. – Harmen

Eva heeft een serieuze kant en ook een hele speelse kant, en dat maakt het heel erg leuk. Het heeft mooie inzichten op geleverd en we hebben ook vooral heel veel plezier gemaakt met elkaar. En daar heb ik echt ontzettend van genoten. – Peter

Ze staat zelf in verbinding met haar innerlijk kind en in haar enthousiasme nam ze ons gewoon mee. – Mieneke

Een aanstekelijk enthousiast persoon. Dat is het eerste wat ik over haar zou zeggen. – Rosa

Ik vind haar vrolijkheid. Dat beweeglijke en speelse zie je ook terug in hoe ze de groep motiveert en inspireert. – Harmen

Gewoon keihard ravotten. Je vergeet echt alles. Je bent gewoon zo heerlijk bezig. – Harmen

 

Eveline deed de ochtend yoga met veel enthousiasme en passie. Het was perfect om de dag mee te beginnen. – Mieneke

Eveline heeft alles mooi ingeleid en in de drie dagen goed opgebouwd. – Rosa

Ik vond dat ze het op een hele fijne en goede manier deed. En ook rekening hield met het niveau van de groep. – Mieneke

Ze gaf tips en zelfs aangepaste oefeningen als iemand bijvoorbeeld rugpijn had. Ik vond dat ze echt een les op maat gaf. – Mieneke

Ze gaf de juiste aanwijzingen en creëerde de juiste sfeer, waardoor mensen werden uitgenodigd om dingen met hun lichaam te doen die ze normaal niet doen. – Rosa

Ik heb wel wat yoga gedaan en wat ik heel bijzonder vond is dat ze onderwijl heel veel uitleg gaf over de positie. Wat kom je tegen en wat zegt dat over jezelf? Elke keer een koppeling tussen de yoga-houding en mijn dagelijkse leven. – Harmen