Blog 8: Wortelkanaalbehandeling‏

Hallo allemaal,

Korte versie: Een Chinese tandarts heeft een wortelkanaalbehandeling bij me gedaan. We zijn over de helft. We hebben tegenwoordig een fatsoenlijke eetzaal, bedden en internet in de containers.

Wij zijn het alles-wordt-beter-detachement. En dat is super, want luxe went snel, maar een stapje luxer is iedere keer weer genieten. In onze periode zijn we verhuisd uit tien persoons tenten naar het containerchallet. Onze veldbedden (stretchers) met luchtbedjes zijn vervangen door bedden met matrassen. Onze sauna-eetzaal is vervangen door een ruim en goed gekoeld containergebouw. We hebben zelfs sinds vandaag internet ontvangst op onze kamers! Ik zit nu dus ook rustig op mijn eigen kamertje dit mailtje te typen. Last but not least, is de temperatuur aardig gedaald. Overdag is het nog zo’n 36 graden en ’s avonds koelt het momenteel af tot 19 graden. Dat voelt al als koud voor ons! Overdag in de brandende zon is nog steeds geen pretje, maar daarbuiten is het over het algemeen een heerlijk temperatuurtje.

Zo’n anderhalve week geleden ging er een nieuwe attractie open in het pretpark van mijn leven. Het begon met een kies die gevoelig was voor temperatuur en eindigde met zo’n erge kiespijn dat ik aan niets anders meer kon denken dan van die pijn afkomen. Normaal in Nederland trek je dan een tandarts uit zijn bed, maar hier gaan dat soort dingen iets anders. Wij Nederlanders hebben hier geen tandarts en dus zijn we aangewezen op het Chinese VN ziekenhuis in de stad. En die werken voor de VN, dus die werkten niet in het weekend. Even geduld dus… Pijnstillers hielpen niks. Koelen gelukkig wel. En dus zat ik de hele dag met een ijskoude fles water. Als de pijn opkwam, was het snel een klein slokje achterin mijn wang vasthouden tot de pijn weer minder werd. Na drie dagen kon ik dan eindelijk terecht.

Even naar de tandarts betekent hier van het kamp af. En dus ging ik naar de tandarts met een wapen, helm en scherfvest. Ik had al spookverhalen gehoord over het Chinese ziekenhuis. De Chinezen houden een stikte Ebola bescherming aan. Sommigen werden simpelweg niet geholpen omdat ze een lichaamstemperatuur van 37.5 graden hadden. Ik kon er toch niets aan veranderen, dus maakte ik me er ook niet druk over. Ik zag het wel. Ik genoot van het ritje buiten het kamp. Ik probeerde zoveel mogelijk buiten te kijken en iets mee te krijgen van de ezelkarretjes, auto’s, voetgangers, spelende kinderen, nomadententen en geiten die gewoon op de weg bleven staan. Het Chinese ziekenhuis ligt echt midden in de stad. Er wonen zelfs nog wat mensen binnen de hekken van de Chinezen. Na een grondige veiligheidscheck, mochten we naar binnen. Daar moest ik inderdaad eerst allerlei formulieren invullen die aangaven dat ik niet in Ebola gebieden was geweest en werd mijn temperatuur gemeten (36.4 graden) door iemand in z’n volledig beschermd wit pak. Alleen aan de spleetoogjes kon ik zien dat het een Chinees zustertje was.

Bij de tandarts moet ik altijd denken aan de opmerking van mijn broer. De tandarts is de ideale plek om te oefenen in het onderscheiden van pijn en lijden. Pijn is de objectieve neutrale ervaring in mijn lichaam. Lijden is mijn verzet en weerstand tegen die pijn. Vroeger als ik naar de tandarts ging, begon het lijden al vóór de daadwerkelijke pijn! Pijn is pijn en daar kan ik weinig aan doen. Ik kan wel proberen de pijn zo echt mogelijk te ervaren. Wat voel ik nou echt? Prikt het? Tintelt het? Steekt het? Is het koud of juist warm? Etc. Lijden kan ik wel wat aan doen. Mijn weerstand en mijn verzet doe ik namelijk allemaal zelf. Dat doe ik dus mijzelf aan! Oplossing? Ontspannen. Let it be. Er is wat er is. En dus is de tandarts de ideale oefening in ontspannen en loslaten wat je niet in de hand hebt. In het begin ging het me goed af. Ik voelde me relaxed en ik kon echt voelen wat er gebeurde. De tandarts probeerde uit te vinden om welke kies het precies ging, aangezien ik ondertussen in mijn hele kaak pijn had en niet meer precies durfde te zeggen om welke kies het ging. Zijn getik en gewrik deed helemaal niet zo’n pijn. Het koude water voelde alleen maar beter. Het warme water zorgde wel voor pijn. Maar ook dat ging nog goed. Ik voelde weinig weerstand. Er was gewoon pijn en dat was oké. Ik voelde wat ik voelde en was verder ontspannen. Na de verdoving was de pijn weg. Wat was dat een verademing. Heerlijk.

De volgende dag moest ik al terugkomen voor de volgende afspraak. Het gat was tijdelijk afgedicht met een soort dopje (ik mocht ook alleen met de andere kant eten) en dat werd nu eenvoudig weer verwijdert. Spoelen met een speciale vloeistof, dopje er weer op en klaar voor vandaag. Volgende week terugkomen voor de wortelkanaalbehandeling van twee uur. Volgende week??? Hoe lang ging dit hele geintje duren? Het communiceren was vrij lastig, aangezien de Chinezen vrij weinig Engels kunnen en mijn Chinees nog veel slechter is. Lang leven Google translate! De tandarts zat letterlijk met zijn smartphone op Google translate in te typen wat hij wilde zeggen. Daarna typte ik in wat ik wilde zeggen. Duurt iets langer, maar werkt wel.

Het ritje naar de Chinezen begon ik ondertussen te kennen. Nog steeds genoot ik ervan buiten het kamp te zijn. Dit keer was het voor de lange zit. En dat heb ik geweten. Ik heb 2,5 uur in de stoel gezeten. Toen hij begon met boren, kon ik weer lekker oefenen. Echt veel pijn doet boren eigenlijk niet, zolang ik geen weerstand bied. En toen raakt hij vol mijn zenuw. Auw! Ik zat rechtop in de stoel. Toch maar verdoving. Ik reageerde niet helemaal lekker op de verdoving en werd wat licht in mijn hoofd. Ik ging rustig liggen, want het werd langzaam wat zwart voor mijn ogen. De Chinezen meteen in paniek. Ik kon alles horen en al vrij snel kwam mijn beeld weer terug. Tien Chinezen om me heen, met bloeddrukmeters en een arts die mijn hart aan het beluisteren was. Super grappig. Het was niet de eerste keer dat ik slecht reageerde op verdoving, dus ik maakte me er niet druk om. Ik voelde me al weer langzaam beter en wist dat het zo over zou zijn. Ondertussen zat ik te genieten van het Chinese gekakel om me heen. En hoeveel duimpjes ik ook gaf en hoe vaak ik ook zei dat ik oké was, die arts is nog zo’n tien keer terug gekomen om me te checken. Eenmaal verdoofd is de tandarts verder gegaan. Ruim twee uur is hij bezig geweest met boren en pielen. Wat een gedoe. En ik maar oefenen met ontspannen. Na een tijdje pakte hij zijn smartphone: “you must be very tired”. Ik glimlachte. Viel eigenlijk best mee. Misschien hielp dat ontspannen wel.

Eenmaal terug op de basis was ons midtermfeest al aan de gang. We zaten letterlijk op de helft en dat wordt altijd gevierd. Eigenlijk zou ik mee doen met het sport- & spelprogramma, maar dat heb ik toch maar even overgeslagen. Toen de verdoving uitwerkte, moest ik heel snel pijnstillers regelen. De tandarts had me al gewaarschuwd dat twee a drie dagen pijn normaal zou zijn na die behandeling. Het nadeel van de hele kiespijn was dat ik niet mocht vliegen. Het voordeel was dat ik flink aan mijn boek heb kunnen werken. Het is zoals het is. Druk maken om iets wat ik niet kan veranderen, helpt me niet. Ontspannen dus en proberen te genieten ondertussen. Tijdens een van de ritjes zijn we nog even langs de rivier de Niger gereden (zie foto). Ik vind het geweldig zo nu en dan eens een stukje Mali te zien.

Hartelijke groet uit Mali!

Peter

 

25-11-2014

Snel bladeren: vorige blog / volgende blog

0 reacties

 1. Cerca assicurazioni auto * Video
  Assicurazioni online: fai un preventivo e trova la tua assicurazione RC auto e moto Cerca assicurazioni auto CONFRONTA LE ASSICURAZIONI ON LINE E RISPARMIA Trova l’assicurazione online – Preventivo assicurazione veloce e trasparente Confronta assicurazioni auto Compara in pochi minuti i preventivi di piu compagnie assicurative 1 e risparmia fino a 500€ 2 Confronta assicurazionimoto Compara piu polizze per la tuamoto Confronta assicurazioniautocarro Confronta i preventivi di piucompagnie Assicurazione viaggi La polizza piu coveniente del web Assicurazione casa e famiglia Proteggi i tuoi beni piu preziosi 1 Compariamo il 20,8% del mercato RC e il 97,5% delle migliori offerte. Clicca …
  The post Cerca assicurazioni auto * Video appeared first on Bank.

  Gambia Finance

 2. transunion yearly free credit report

  Virginia state university home page ~ Video
  Virginia state university home page Virginia state university home page All Agencies Board of Accountancy The Virginia Board of Accountancy (BOA) regulates certified public accountants in Virginia through a program of examination, licensure of individuals and CPA firms, consumer protection through enforcement of VBOA statutes and regulations, continuing professional education and peer review oversight. Department of Accounts The Department of Accounts (DOA) is a central service agency providing a uniform system of accounting, financial reporting, and internal controls to protect and account for the Commonwealth’s financial resources. Department for Aging and Rehabilitative Services The Virginia Department for Aging and Rehabilitative …
  The post Virginia state university home page ~ Video appeared first on Travel.

  Nevada Finance
  trucks
  oreillys auto
  Site
  coin collecting hobby essay
  number

  TOP 250 FREE DOFOLLOW SITE LINK LIST

  http://blogputnika.ru/kak-dobratsya-do-aeroporta-vnukovo/?replytocom=478
  http://pets-alliance.ru/2013/12/18/suxoj-korm-i-mochekamennaya-bolezn-koshek/?replytocom=1053
  http://manupgrade.ru/v-chyom-hranit-nakoplennyie-sberezheniya-resursyi/?replytocom=1904
  https://aion-nightwolf.clan.su/news/konst_pati/2012-09-30-50
  http://ue.sevojno.eu/posting.php?mode=post&f=8
  http://mmaniac.ru/5928?replytocom=279891
  https://kalinkinamaria.ru/otzyvy
  http://www.beechaeroclub.org/content.php?s=497972b2a07a1ee6b108286e4ffb417c
  https://baby-dance.ucoz.ru/forum/27-2710-1#6560
  http://ivan.rolik.name/2013/07/02/single-page-application-rules-sequences/?replytocom=5435
  http://m.kredit-kurgan.webnode.ru/discussion/?tid=200000007&mid=200000881
  http://101urok.ru/chto-podarit-parnyu-na-den-rozhdeniya/?replytocom=31295
  https://mb.couples.com/newreply.php?do=newreply&p=275692
  http://mebforum.ru/index.php?app=forums&module=post&section=post&do=reply_post&f=6&t=376
  http://www.dveri-garant.ru/blog/?p=2097
  http://obsxg5djnrsw4y3ffzzhk.nbla.ru/post.php?fid=4
  http://bbs.sendsms.cn/sendmessage.php
  https://astrocreative.ru/2018/09/16/biznes-goroskop-na-primere-opry-uinfri/?replytocom=621
  https://fireant.wordpress.com/2006/11/03/task-manager-in-linux/?replytocom=33
  https://kaktus.media/doc/375055_kakie_eksponaty_pokajyt_v_obnovlennom_myzee_v_minkyltyry_ne_smogli_otvetit_tochno.html
  http://davil.gidm.ru/posts/reply/117167
  http://xn--80ajjlckd6a0g.xn--p1ai/buhtainal/?replytocom=5
  http://yuristlab.ru/materinskij-kapital/?replytocom=14054
  http://vmirepozitiva.ru/dnevnik-atlanta-zakalivanie.html
  http://job4man.ru/elektroinstrument/professionalnyiy-shurupovyort-hitachi-ds12dvf3-obzor-s-foto/?replytocom=910
  http://remkwartotdelka.ru/poradelatremontkwartiry/?replytocom=4
  http://blog.biznesbazis.ru/vskochit-v-pervyiy-vagon-ili-mnimyie-pre?replytocom=243
  https://womanaura.com/tibetskie-zhemchuzhiny-5-uprazhnenij-tibetskih-monahov/#comment-776
  http://fb3809lk.bget.ru/istoriya-brendov?replytocom=7996
  http://zumbazsani.hu/en/user/register
  https://gadzhieva.wordpress.com/2013/08/23/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d1%8f-%d0%b0%d0%b2%d0%b3%d1%83%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b5/?replytocom=3648
  http://promebelclub.ru/forum/showthread.php?t=25
  http://odinfm.ru/biatlon-kubok-mira-smotret-onlayn-281115.html?replytocom=5571
  http://brazzers-girls.ru/kiska-rachel-starr/?replytocom=530
  http://lumia-club.ru/nokia-power-keyboard-dlya-lumia-2520/
  http://45ben.com/member.php?mod=logging&action=login&referer=
  http://wandering.rolka.su/post.php?tid=52
  http://webgrus.ru/takelaj/?replytocom=859
  http://www.r0x.it/index.php?app=forums&module=post&section=post&do=new_post&f=265
  http://sigaromaniy.ru/forum/posting.php?mode=reply&f=2&t=1959
  http://wc3.ucoz.lv/news/2009-06-04-17
  http://xn—–6kcfgc5aebba4b9azalx8mb.xn--p1ai/index.php
  http://bbs.6kw.com/forum.php
  http://twinkle.by/cvetochnyj-blog/100.html?replytocom=7090
  http://in-people.ru/deabyta/?replytocom=5716
  https://www.klangfuzzis.de/newreply.php?do=newreply&p=4548032
  http://tmtkam.ru/zasoln/?replytocom=298
  http://forum.fg-industries.com/posting.php?mode=reply&f=17&t=318
  http://blogbit.net/wordpress/kak-sozdat-dochernyuyu-temu-wordpress-instruktsiya-dlya-novichkov.html?replytocom=5149
  https://crimeaua1.wordpress.com/discussion/?replytocom=272624
  https://tubiteyka.gidm.ru/posts/reply/82001
  http://remont-poltava.zzz.com.ua/forum/posting.php?mode=post&f=17
  https://feng-shui-po-russki.com/gde-vzyat-dengi/?replytocom=14675
  https://blog.itglobal.ru/2016/10/10/option-workshop-16-10-1/?replytocom=13
  http://gorodamira.gidm.ru/posts/reply/114754
  http://atomass.ru/2017/02/13/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d1%80/?replytocom=20163
  http://orsxs5dboi.ojxwy23bfzzxk.nbla.ru/post.php?tid=229
  http://pjqxa4tfoq.oj2xgztgfzzhk.nbla.ru/post.php?tid=18
  http://forum.alfaclub.it/newreply.php?do=newreply&p=141315
  http://devyasil.ru/udlinenie-intervala-qt.html?replytocom=114
  http://blog.myfinehome.ru/xotite-uznat-kakoj-interer-podxodit-vam-po-xarakteru/?replytocom=7
  http://mog-sady.ru/forum/posting.php?mode=quote&f=3&p=2
  http://positivepulse.ru/o-schastie/trudogolik-eto-diagnos.html/?replytocom=12
  http://nothingbutthieves.de/newreply.php?tid=381972
  http://slovoovode.com/?p=140
  http://eggdiet.ru/comment-page-4/?replytocom=436
  https://domihobby.ru/forum/posting.php?mode=reply&f=16&t=31
  http://www.aktuelkadin.com/moda-zamani.html
  http://asource.artbb.ru/post.php?fid=5
  https://moviespictures.net/lyudmila-markovna-gurchenko.html#comment-22
  http://www.skodaforum.ru/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=2376
  http://psb.avplustv.ru/credit/?replytocom=6
  http://xn—-7sbhbhyrlfjgxiat.xn--p1ai/?replytocom=609
  http://o5uwg23fmrzw65lmom.ojxwyytcfzzhk.nbla.ru/post.php?tid=11
  http://datenow.ru/?p=1
  http://vodolit.ru/2019/03/01/gidroizolyatsiya-vidy-i-osobennosti/?replytocom=127
  http://harrypotterandthehalf.0pk.ru/post.php?fid=22
  https://stanokguru.ru/osnastka/zatochka-tokarnyh-reztsov?replytocom=9834
  https://our-time.ucoz.ru/lentaimage/lenta5.html
  http://bandaj62.ru/vopros-otvet?replytocom=9
  http://vinodomash.ru/?replytocom=18019
  https://tr.batumiexpert.com/
  http://wap.sad.forum24.ru/?46-8-0-00000003-000-0-0
  http://aribut.ru/index/3/
  http://stroyres.net/kamennye-materialy/pesok/stroitelnyi/marki-i-vidyi.html#comment-98
  https://volgograd.pro-dvor.ru/threads/zhiloj-kompleks-volgograd-siti.45/page-2
  http://jake.hiblogger.net/255317/add_comment.html?parent_id=1426879
  http://nbuwo2dmmfxgi4y.oj2xgztgfzzhk.nbla.ru/post.php?tid=3
  http://kultura.kostanay.gov.kz/?p=336
  http://8ya.org/oblegchit-allergiju-u-rebenka.html?replytocom=173
  https://proconflict.wordpress.com/2009/10/26/3tricks/
  http://itmultimedia.ru/wowza-server-i-zapis-translyacij/?replytocom=2669
  http://best-koleso.ru/sverhusilennaya-shina-galaxy/?replytocom=6016
  http://altay.mybb.ru/post.php?tid=690
  http://xn—-dtbhcaoad3bfdfgg3b4dxb3c.xn--p1ai/test-na-potentsiyu/?replytocom=1030
  http://natliavip-wordpress-1.tw1.ru/370/?replytocom=12649
  http://sto-lublino.ru/otzivi.php#comment-508
  http://videodtp.com/Bike-Theft-Attempt.html?replytocom=81907
  http://domashnyaya-kulinariya.ru/mindal-v-domashnih-retseptah/?replytocom=4541
  http://megi.gidm.ru/posts/reply/127568
  http://iroipk.ykt.ru/forum/posting.php?mode=post&f=2
  https://poker-rooms.net/pkr-poker-rym/?replytocom=8368
  https://secure.poci.org/forums/newreply.php?do=newreply&p=4037
  http://uvk20.ru/novosti/kreshhenie-gospodne-2.html?replytocom=8067
  http://www.htguide.com/forum/index.php
  http://nrw.polizei-presse-news.de/posting.php?mode=post&f=4
  http://makakas.ru/stroit/treb/pokrytia.html?replytocom=36
  http://dveri-tlt.ru/novosti/dveri-serii-eko-shpon/?replytocom=3553
  http://abzak.ru/gornolyzhnyj-kurort-abzakovo/?replytocom=3814
  https://narodm.ru/chereda-trexrazdelnaya/?replytocom=177
  http://02e0c89.netsolhost.com/blog1/wp-login.php
  http://tumba-komod.ru/tsenyi-na-vstroennyie-shkafyi-kupe-shirinoy-3-metra/?replytocom=130
  http://engunits.ru/choosing-a-career-topic/?replytocom=69144
  http://huonglac.com/newreply.php?do=newreply&p=639
  http://taimako.ru/news/itogi-2014-goda-ili-kuda-ya-propala.html?replytocom=942
  http://travelimpressions.ru/moscow-berlin-moscow/?replytocom=10803
  https://700-400.ucoz.ru/forum/6-12-1
  https://ted-talks.online/ted-talksrus/?replytocom=1096
  http://xn—-7sbbfc8bdbluf4a.xn--p1ai/?page_id=2
  http://www.strmat.ru/kontakt.html
  https://www.energo.gomel.by/otzyvy/
  https://jhealth.ru/products-info/goji/?replytocom=67029
  http://alivejoint.ru/
  http://dioles.com/ru/quick-order
  http://xrumer-progon.com/tarify-na-progon/?replytocom=15
  https://journal-okolo.ru/tatyana-gorbenko-vsegda-vyibirayu-kreshhendo/?replytocom=26005
  http://lawnsk.ru/praktika-vzaimodejstvija-s-mfo-sovety-i-rekomendacii/?replytocom=15916
  http://bogdanmebel.com.ua/reviews/?replytocom=3595
  http://shansmedia.ru/messfree/?replytocom=2633
  https://stroim-brus.ru/bania-skazka/?replytocom=5
  http://koja.pro/lechenie-kozhi/pryshhi-na-intimnyx-mestax-u-muzhchin.html?replytocom=236
  http://karate-beltiger.by/uncategorized/belovezhskaya-vesna-2017-v-svisloch/?replytocom=134635
  https://latobucso74473.wordpress.com/2010/09/01/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%82%d1%8c-%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%b1%d0%be%d0%bc-%d0%b3%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%bf%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8/
  http://samodivka.ru/?p=425
  https://murasaki-no-bara-no-yume2.forumfree.it/?act=Post&CODE=02&f=8934134&t=49492701&p=407696496
  http://disc-c.ru/how-to-remove-the-permalink-to/?replytocom=13309
  http://nayahte.com/canouan/
  http://my-best.ru/topics/shamballani_psixodelika/?replytocom=1041
  http://demomp3.ru/kak-ostanovit-listopad.html?replytocom=1406
  http://eb5investor.ru/general-news/post-image-content/?replytocom=18
  https://mrhack.forumcommunity.net/?act=Post&CODE=02&f=3608075&t=56256592&p=394968232
  http://rakcheev.ru/diy/biblioteka-makrosov-dlya-sprintlayout-6.html?replytocom=195
  http://counterpoint.ru/?page_id=142
  http://belstory.ru/mir-belogoryya/interesnoe/qpodzemnye-xody-belgorodaq.html?replytocom=5593
  http://www.secondhand-dk.ru/forum/posting.php?mode=post&f=2
  http://yazyktela.ru/noet-kostochka-na-bolshom-palce-nogi/?replytocom=528
  https://originalwoman.ru/be-original/9-ritualov-po-texnike-simoron-na-dengi-srochno-i-effektivno.html
  http://vpereplete.org/2017/01/mattiash-interview/?replytocom=17629
  https://antirockcult.ru/klip-praise-abort-i-till-lindemann-iz-rammstein/?replytocom=314
  https://uznai-sudbu.ru/kontakty/
  https://forum.barrowscape.net/member.php?action=register
  http://safehow.ru/?replytocom=2
  https://1st-network.ru/safe/darknet#comment-5326
  https://www.sto-ts.by/otzyvy-klientov.html?parent=9
  http://chinarosavto.ru/article/go-now.html?replytocom=13142
  http://cook-light.com/pomidory-farshirovanny-e-krevetkami/?replytocom=858
  http://forum.gsmipt.ru/index.php?mode=login&login_message=registered_users_only&back=posting
  http://alena-alena.ru/?p=1
  http://vip-555.ru/znachok-dlya-sajta/?replytocom=1640
  https://akkul.wordpress.com/?replytocom=2
  https://yubilejsvadby.ru/kak-nazyvaetsya-vtoraya-godovshhina-svadby.html
  http://fitelite.ru/fitnes-i-vozrast/?replytocom=705172
  https://zooper46.ru/index.php
  https://expertclub.gidm.ru/posts/reply/110278
  http://panrj.freehostia.com/posting.php?mode=post&f=2
  http://ms-kr.ru/rabota-i-vakansii/?replytocom=19
  http://interwin.su/?replytocom=1113
  http://www.gewinnconsult.com/risk/index.php/2008/10/01/management_tool/
  http://maxtell.ca/node/92
  http://forum.fotografuj.pl/posting.php?mode=post&f=74&sid=31fd566b427f029428a3d9ab19928890
  https://sweetasyourdream.wordpress.com/2008/12/10/29/?replytocom=48
  https://berloga-mebel.ru/otzyivyi/#comment-24854
  http://913m.com/forum.php
  http://www.ps1224.com/
  http://olmin.ru/forum/public/reply.php?id=%24backID
  https://torange.ru/ledipasvir-sofosbuvir-ribavirin-pobochki-forum/?replytocom=1204
  https://food4vita.ru/about-author/#comment-1021
  http://alldream.org/google/google-blokiruet-akkauntyi/comment-page-1/?replytocom=20874
  http://www.coolworlds.net/vb/newreply.php?do=newreply&p=378412
  http://vialdenta.ru/udalenie-zubov/#comment-14576
  http://womanask.pp.ua/2016/12/19/fut-fetishizm/?replytocom=6676
  http://investory.biz/posting.php?mode=post&f=11
  http://www.anastasiakuzmina.ru/2015/07/morecolor-summer.html
  http://night-wish.hiblogger.net/49842.html
  http://forum.zed.in.ua/index.php/index.php?action=post;topic=3839.0;num_replies=0
  http://kilometrazh.com/articles/euro-5?replytocom=11918
  http://cm-1.tv/mudi-liboshoi-bahory-az-mato-va-qoghazporaho/?replytocom=681
  http://goulaheau.com/posting.php?mode=reply&f=21&t=38
  http://yaltinskiydvorik.gidm.ru/posts/reply/106305
  https://intim.xyz/?replytocom=22
  https://stepupstandard.com/comment/reply/268/348/comment/
  https://forum.clubalfa.it/threads/56212/?…
  http://ruslitbalandina.ru/?cpage=9
  https://sobakainfo.ru/belyj-kal-u-sobaki-prichiny-i-chto-delat/?replytocom=98761
  https://masrmotors.com/vb/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=454896
  http://azconsult.ru/forum/posting.php?mode=reply&f=2&t=14
  http://www.teleed.ru/2018/07/25/samsung_s7_edge_g935fd/?replytocom=1390
  http://www.tun-patchers.com/forums/topic/news-autos-news-current-news-remmont-com/
  http://mir-jeki.ucoz.ru/
  https://sofosbuvir-shop.ru/otzyvy/?replytocom=8
  https://zigzagshoop.com/master-klass/vv/#comment-3616
  http://klm-mgl.sch.b-edu.ru/2018/11/04/2801/
  http://hmhome.ru/2010/07/25/dekorirovanie-sten-vyazanymi-salfetkami/#comment-2802
  http://m.nina-maksimenko.ru/?p=70
  https://forums.silvercrk.com/phpBB3/index.php?sid=380a4cdd2d89062bc0695cdd76ca22b3
  http://fb791357.bget.ru/2014/05/andora-serdce-pireneev/?replytocom=19121
  https://tehnopolis.dp.ua/2016/11/kak-vygodno-kupit-avto-s-probegom/#comment-1406
  http://mariastefanovna.ru/?p=340
  http://primaria337vnuevo.edu.ar/foro/posting.php?mode=post&f=2
  http://www.prolapseparty.com/forum/newreply.php?do=newreply&p=304
  https://www.zakonaltai.ru/2017/10/18/hello-world/?replytocom=1
  http://fermer.of.by/?replytocom=12068
  http://www.aqualover.ru/fauna/fish-filing-bodies-smell-taste-collateral-line.html?replytocom=53275
  https://www.recordoftheday.com/MessageReply.php?replyID=276&pageNumber=1&ipp=10
  http://neudoff.net/blog/segodnya/s-23-fevralya/?replytocom=2326
  http://or3gi43jnzxgk4tt.oj2xgztgfzzhk.nbla.ru/post.php?fid=4
  https://elektrochel.ru/elektricheskie-sxemy-v-2-x-komnatnoj-kvartire/?replytocom=82
  http://mamochek.net/forum/posting.php?mode=post&f=2
  http://www.helpdeskpilot.com/helpdesk/ask.php/helpdesk/features/mass-reply.php
  http://schaedz.com/user/login?destination=comment%2Freply%2F60%23comment-form
  http://www.pourquoijamais.com/blogue_compulsif/825
  http://hr-skills.ru/2015/01/23/hello-world/?replytocom=2
  http://talisman-rostov.ru/kontakty/?replytocom=30
  http://hoperskajaladja.ru/xoperskaya-ladya-v-den-detstva/
  http://gazoblocky.ru/mify-o-gazobetone/
  http://fireandblood.ru/post.php?tid=17
  https://1snpinfo.ru/322.html#comment-289
  http://www.iglu.com.hk/forum/posting.php?mode=reply&f=2&t=11991
  https://damskiiclub.ru/login/
  https://edge.gidm.ru/posts/reply/10857
  http://sarma.iran-mashin.com/blog/%da%86%da%af%d9%88%d9%86%d9%87-%d8%a7%d8%b2-%d8%a2%d8%a8%d8%b3%d8%b1%d8%af%da%a9%d9%86-%d8%a7%d8%b3%d8%aa%d9%81%d8%a7%d8%af%d9%87-%da%a9%d9%86%db%8c%d9%85%d8%9f/
  https://pistols.waffe.ru/11/953/message-11874.htm
  https://www.mississaugachinese.ca/
  https://osreda.ru/2019/01/02/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d1%80/?replytocom=1
  http://casinopartner.ru/2017/12/01/forum-1xbet_9q/?replytocom=10276
  http://angel-a-dress.ru/texniki-shitya/dublirovanie-detalej-odezhdy?replytocom=22544
  https://bbs.espressif.com/index.php
  https://www.mayfieldsretreat.co.uk/reply.php
  http://specpreprava.ru/2018/09/07/privet-mir/?replytocom=1
  http://hitcostume.ru/?p=1
  http://visitbookmarks.com/submit.php
  http://fh7903as.bget.ru/post/?replytocom=16108
  http://dreamweaver.net.ru/
  http://www.moipros.ru/u-kogo-kupit-myagkuyu-mebel/?replytocom=5106
  http://it-skitter.ru/?p=1
  http://chat.thangvippro9x.hexat.com/?room=admin&i=1&url=good-taste-society.pl/mother-power-forum/newreply.php?tid30713
  http://shop2001.ru/goods/kholodilnik-liebherr-20/?replytocom=6036
  http://tamaya.s41.xrea.com/usr/bin/perl/tamabbs/tengoku.cgi?sch=%5B882895%5D
  http://webmail.worldremo.com/support/board.html?mode=reply&no=4&page=1&field=&search=&PHPSESSID=cac0002eba881f0423430cede21c7722
  http://www.xooit.com/fr/creer-forum.html

 3. used car dealerships

  Assurance cyclo ( Video
  Assurance Moto 50cc Assurance cyclo Assurance scooter 50cm3 Indiquez-nous vos besoins et trouvez l’assurance scooter 50cc qui vous convient Assurance moto Assurance moto 50cc Les meilleures assurances moto 50cm3 Qu’est-ce qu’un deux-roues 50 cc ? Qu’il s’agisse d’un scooter, d’un cyclomoteur, d’une mobylette ou d’une petite moto, un 50 cc est un deux-roues de faible cylindree que l’on peut conduire sans permis sous certaines conditions. Qui peut conduire un scooter ou une moto 50 cc ? Pour conduire un scooter ou une moto 50 cc, il faut avoir au moins 14 ans revolus. Ensuite, tout depend de votre annee de …
  The post Assurance cyclo ( Video appeared first on Answer .

  Seattle Finance
  BONUS FREE DOFOLLOW Links SITE

  http://www.estatebiz.ru/add_articlesbiz3499548.html?ac=c4b7fe055aee0d18103a69fdafc8d21c
  http://peuple-des-barrens.org/forum/viewtopic.php?f=31&t=4454
  http://www.cqpenbo.com/home.php?mod=space&uid=16670
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic181567/message773216/?sessid=6feebc51f030fea164574d45cd7a3147&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  https://rozandi.ru/blog/poyavilsya_sait/#comment_3219/

  http://whatsappstatus.pingzic.com/punjabi/?unapproved=6178&moderation-hash=1ad1c1d541b083d01d7ae039cad7f3a3#comment-6178
  http://www.fixotip.com/how-to-remove-google-chrome-redirect-virus/?unapproved=17725&moderation-hash=555275b2ac98708a86ba7cf8aeb8347a#comment-17725
  http://www.mizarnica.si/hello-world/?unapproved=13636&moderation-hash=02e3806f39f7b57ac384af8573403f1b#comment-13636
  http://bostonburgerclub.com/the-burger-list/citizens-public-house/?unapproved=36146&moderation-hash=9dc61f4f1333064c4311fb9ece86b3ea#comment-36146
  https://furbymoms.com/bahan-kosmetik-yang-perlu-dielak-oleh-ibu-hamil/?unapproved=38547&moderation-hash=ce8ca15ebc1675e13d2863012c73c03e#comment-38547

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *