Blog 4: Druk

Hallo allemaal,

Korte versie: Zo rustig als ik het had toen ik de vorige mail schreef, zo druk was ik afgelopen week. Altijd weer een verassing hoe de dagen er hier uit zien. We hebben onze Nederlandse commando’s ondersteund en we hebben een keer vastgelegd dat het staak-het-vuren werd geschonden. De VN gebruikt onze beelden om bij de vredesbesprekingen (die nu bezig zijn) de strijdende partijen confronteren met de schendingen.

 

Lange versie:

Een uitgebreide missie vergt een uitgebreide planning. Afgelopen week heb ik veel lange dagen gemaakt om zeker te stellen dat alles goed zou verlopen. Er wordt veel overlegd met onze vrienden op de grond over de verschillende fases die we zouden gaan ondersteunen. Je moet je beseffen dat die mannen voor meerdere dagen de poort uit gaan en alles dus vooraf moet worden gecoördineerd. Het geeft natuurlijk wel veel voldoening als alles dan vervolgens goed verloopt. Missie volbracht en weer een ander gedeelte van Mali gezien.

Ergens tussen de planning door, kwam er ineens bericht dat er ergens gevochten werd. Ineens moesten we alles laten vallen waar we mee bezig waren, spullen pakken en snel gaan vliegen. Vervolgens zagen we ook daadwerkelijk dat er gevochten werd. Er waren geen VN troepen bij betrokken. Er zijn hier veel gewapende groeperingen en die voeren onderling soms strijd. Aan VN de taak om direct onze aanwezigheid te tonen en vast te leggen wat er gebeurt. Op hoger niveau worden vervolgens de groeperingen geconfronteerd met de beelden. Zo wordt duidelijk dat ze niet weg komen met dat soort grappen. Het voelt raar om erboven te vliegen en het te zien. We hadden de kracht om beide partijen uit te schakelen, maar het enige wat we deden is foto’s schieten. We moeten erop vertrouwen dat onze opdrachtgevers iedere keer weer gedegen afwegingen maken en ons opdrachten verstrekken die in het grotere belang zijn van de vrede in Mali. Dat is tenslotte waar we het voor doen.

De post is ook weer aangekomen. Helaas niets voor mij dit keer. Mij hoor je niet klagen, want ik had al een pakketje van mijn moeder toen ik twee dagen in Mali was! De schat. Als de post aan komt hier, is het prachtig om te zien hoe iedereen als kraaien op dat karretje duikt. Zit er iets voor mij bij?!! 

Wat is leuk om te krijgen? Lekkere dingetjes, aankleding voor mijn slaapplekje, tijdschrift, iets dat aan Nederland doet denken, of gewoon een simpel kaartje. Eigenlijk is alles leuk om te krijgen. Het gaat misschien wel gewoon om het principe dat er aan je gedacht wordt. 

Dank allemaal voor de berichtjes en mailtjes. Ik kom er niet aan toe om iedereen terug te schrijven. Ik vind het leuk om te krijgen en lees alles. Geniaal vind ik vooral de mailtjes van mijn nichtje Dieuwertje. Zij mailt me iedere keer als reactie een mop om me op te vrolijken!

Hartelijke groet uit Mali!

Peter

 

20-10-2014

Snel bladeren: vorige blog / volgende blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *