Blog 36: Mijn 2015

Korte update
Hoewel 2015 voor mij begon met tegenslagen, kijk ik vooral dankbaar terug op een bijzonder jaar. Mijn hoogtepunt was natuurlijk mijn afscheidsvlucht gecombineerd met mijn boekpresentatie. Een dag die me altijd bij zal blijven. 
 
Uitgebreide versie
Wat doen we hier? 
Nieuwjaarsdag 2015, mijn meest frustrerende missie ooit. Ik begreep de VN niet meer. Wat was nou de bedoeling van MINUSMA in Mali? Ik wist het niet meer en niemand kon het mij vertellen. Voor mij was één ding duidelijk: Hier wil ik niet langer aan meewerken. In goed overleg is toen besloten dat ik de dienst uit ging. 
 
Sabbatical
Drie maanden lang had ik volledige vrijheid in Thailand, Cambodja en Laos. Alleen het ticket heen en terug stond vast. Ik heb genoten van de prachtige palmstranden, de rust, de vriendelijke mensen en het lekkere eten. Ook heb ik een inspirerende Vipassana meditatieretraite gedaan en heb ik mijn tijd deels besteed aan het afschrijven van mijn boek. Helaas kwam halverwege mijn reis het bericht over het tragische ongeluk van Ernst en René in Mali. R.I.P. 
 
Afronden
Tijdens mijn opzegtermijn kon ik rustig afronden bij Defensie. Hierdoor heb ik flink mijn schouders onder het boek kunnen zetten en dat was nodig, want er komt veel meer kijken bij het uitgeven van een boek dat ik vooraf wist. Daarnaast heb ik de tijd gebruikt om me te verdiepen in ontwikkelingen. Er zitten hele boeiende innovaties aan te komen. Een ding is zeker: de toekomst zal er anders uit gaan zien! 
 
Zomervakantie
In de zomer heb ik genoten van een zeilvakantie, de Real Men Rock the Alps week (mix van outdoor en persoonlijke ontwikkeling) en een festival met diverse zelfontwikkeling-workshops. Vervolgens kreeg mijn leven een nieuwe wending omdat ik niet langer in Breda hoefde te wonen. En zo werd ik een vrije vogel die kon gaan en staan waar die maar wilde. 
 
Afscheidsvlucht en boekpresentatie
Het hoogtepunt dit jaar, een van de meest bijzondere mijlpalen uit mijn leven, was mijn afscheidsvlucht en mijn boekpresentatie op de vliegbasis. Ik heb genoten van de vlucht (en velen met mij, want de compilatievideo is ruim 50.000 keer bekeken), maar ik besefte me ook dat het echt de laatste keer in een Apache was. Ik was geraakt toen ik al mijn familie, vrienden en collega’s op me zag wachten. Met trots presenteerde ik mijn boek: Wakker! -Levenslessen van een Apachepiloot. Drie jaar lang had ik eraan gewerkt en nu was het dan zover. Ik ben dankbaar voor de prettige samenwerking met mijn uitgever en met Defensie.
 
Reacties 
Het boek heeft veel teweeg gebracht. Naast media-aandacht heb ik ook verschillende boeiende ontmoetingen gehad, waaronder de uitnodiging van Wilma om naar Twijzelerheide te komen, waar ik nu tijdelijk verblijf om in alle rust aan mijn tweede boek te werken. Hoewel sommige mensen vastlopen in mijn boek, krijg ik overwegend positieve reacties. Waar mijn ego een deukje opliep na een wat minder positieve recensie, zo trots was mijn ego toen er reacties kwamen als “in vier uur uitgelezen” en “meest inspirerende boek dat ik ooit gelezen heb” en “ik ben hem voor de tweede keer aan het leven, zo inspirerend”. Ik ben zelf vooral heel dankbaar dat mijn boek echt iets betekent iets voor sommige mensen. Ik was ook echt geraakt toen een collega van me eerlijk toegaf dat hij ook heeft geworsteld met de harde bedrijfscultuur. Mooi hoe kwetsbaarheid kan inspireren. 
N.a.v. het boek heb ik een aantal lezingen mogen geven. Ik vind dat enorm leuk om te doen en hoop het nog vaker te gaan doen. Ook ontstaan en langzaamaan ideetjes voor workshops en/of trainingen en heb ik al een verzoek gekregen voor coaching. Vaak krijg ik het verzoek voor een ontmoeting. Wie weet gaan die dingen wel mooi samen. We zullen zien wat er ontstaat in 2016. 
 
Mijn persoonlijke ontwikkeling. 
Op dit moment verlang ik ernaar meer te leren over non-dualisme, flow en intuïtie. Mijn laatste blogs kregen al een iets andere wending en misschien ontstaat er wel een hele andere vorm in 2016. Verandering is tenslotte de wet van het leven. Ik houd jullie op de hoogte. 
 
Dankjulliewel!
Ik wil iedereen bedanken voor het lezen van mijn blogs, de interesse, de steun, de reacties en het kopen van mijn boek. Ik wens jullie fijne feestdagen en een inspirerend 2016!
 
 
 
'If you want to awaken all of humanity, then awaken all of yourself. If you want to eliminate the suffering in the world, then eliminate all that is dark and negative in yourself. Truly, the greatest gift you have to give is that of your own self-transformation.'
Lao Tzu
24 december 2015
  • Sabbatical

Snel bladeren: vorige blog / volgende blog