Blog 29: Thuisloos

Korte versie:
Na een paar weken thuisloos te hebben geleefd, heb ik nu een mooi plekje waar ik tot rust kan komen straks mijn volgende boeken kan gaan schrijven. Verder ben ik geïnspireerd door de Soefi’s en geniet ik van de reacties op mijn boek.

Uitgebreide versie:
Mijn leven is één grote speeltuin en ik hou van experimenteren. Sinds ik niet meer werkzaam ben op de vliegbasis, heb ik eigenlijk geen vaste woning meer nodig. Gewapend met mijn laptopje kan ik alles doen wat ik wil. Toen ik erachter kwam dat een collega een noodoproep had geplaatst op Facebook omdat hij met spoed tijdelijk een woning in Breda nodig had, starte mijn nieuwe “thuisloos-experiment" ineens heel snel. Hij logeerde de afgelopen weken in mijn huis en ik leefde overal en nergens. Ik had een paar tassen met kleding en een doos boeken achterin mijn auto en sliep bij familie, vrienden en vriendinnetjes. Als ik tussendoor tijd moest opvullen, zocht ik bijvoorbeeld een mooi plekje aan het water en klapte daar mijn laptopje open. Het was erg leuk en heel gezellig, maar niet iets dat ik heel lang wilde blijven doen. Het gezeul met tassen ging me tegenstaan en steeds weer bij andere mensen te gast zijn, vond ik soms "sociaal vermoeiend".
“Let all good things come to you,” stond er op het label van een theezakje laatst. Ik mocht mij gelukkig prijzen met zo'n moment. Wilma Post, een bijzondere vrouw met een heerlijke intuïtieve levensvisie, had mij op de radio horen zeggen dat ik op zoek was naar een mooi en rustig plekje om aan mijn volgende boek te gaan werken. Ze volgde haar innerlijke impuls en stuurde mij spontaan een uitnodiging. Vanaf het moment dat ik het erf opreed wist ik dat ik goed zat. De mooie oude boerderij is omgetoverd tot een Bed & Breakfast een groepsverblijf en Bezinningshotel. Ik logeer momenteel in een van de bungalows met uitzicht op een klein watertje. Het is precies wat ik op dit moment nodig heb.

Tijdens een familiefeest in Katwijk brachten wij een bezoek aan de Soefi tempel. Ik kende deze religieuze stroming niet, maar hun manier van denken spreekt me heel erg aan. En hun logo laat mijn vliegerhart natuurlijk sneller kloppen. Waar veel religieuze stromingen elkaar de hersens inslaan omdat ze vallen over elkaars woorden, kijken Soefi's juist naar de overeenkomsten. Wanneer ik als Apachepiloot tijdens een flight mission brief een foutje maakte en iemand wees me daarop, zei ik altijd voor de grap: 'je moet niet luisteren naar wat ik zeg, maar naar wat ik bedoel!' Dat is precies wat de Soefi's doen. Alle religieuze stromingen wijzen naar dezelfde mystieke ervaring. Daarom hebben de Soefi’s op hun altaar zeven kaarsen staan en zeven boeken liggen die symbool staan voor alle wereldreligies. De heilige boeken zien ze als een aanvulling op elkaar die dezelfde richting op wijzen. We kunnen vechten over woorden of beseffen dat we allemaal hetzelfde zijn en met elkaar verbonden zijn. De Soefi’s beschouwen de gehele mensheid ook als een lichaam. Hun ethiek: als het met een orgaan slecht gaat, zal dat een negatieve uitwerking hebben op het hele lichaam.
In mijn boek Wakker! schrijf ik veel over oogklepdenken. De individualistische consumptiemaatschappij is in het westen volgens mij een beetje doorgeslagen. Ieder individu is uniek en is vrij om zijn eigen keuzes te maken, maar wanneer we vergeten dat we allemaal direct of indirect met elkaar verbonden zijn, maken we onbedoeld elkaar het leven zuur. We hebben de potentie om elkaar te laten opbloeien. En dat is iets waar wij allemaal beter geworden. Laten we dit in ons achterhoofd houden bij iedere beslissing die we moeten nemen.

Verder geniet ik op dit moment van alle reacties op mijn boek. Zelfs militairen in Amerika, Engeland, Hongarije en Mali hebben mijn boek weten te vinden. Erg leuk!

Hartelijke groet,

Peter

“Real generosity is anonymous to the extent that a man should be prepared even to be considered ungenerous rather than explain it to others.” Idries Shah

03 oktober 2015

Snel bladeren: Vorige blog / Volgende blog